Рада заборонила продаж пластикових пакетів з 2022 року. Що це означає

Верховна рада 1 червня підтримала у повторному другому читанні законопроєкт, який забороняє продаж пластикових пакетів з 2022 року.

Проєкт "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" підтримали 297 народних депутатів.

З січня 2022 року документ забороняє розповсюджувати пластикові пакетів в магазинах та ресторанах товщиною до 50 мкм

Також забороняється розповсюдження оксорозкладних пакетів та "схиляння до купівлі пластикових пакетів". Виробників також можуть зобов'язати маркувати біорозкладні пакети на відповідність національним стандартам.

Документ також декларує "стимулювання виробництва біорозкладних пакетів та встановлення відповідальності за порушення зазначених норм".

За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на зараз (мінімум 17 грн) це від 1700 грн до 3400 грн). За "введення в оману споживача шляхом пропонування оксорозкладного (оксобіорозкладного) пакету під виглядом біорозкладного пакета" — від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів, а за схиляння до купівлі пластикових пакетів — від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів. Після накладання штрафу передбачено також конфіскацію та утилізацію предметів порушення.

"Обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються у об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки", — зазначено у документі.

У пояснювальній записці ідеться, що в Україні на людину щороку припадає понад 500 викинутих поліетиленових пакетів, у той час, як в ЄС цей показник становить менше 90 пакетів. Усього близько 6 % загальної кількості пізніше направляють на переробку. Автори також додали, що в Україні є потужності для виробництва біорозкладних пакетів, але на них поки немає попиту.

Джерело: Суспільне

2ogoloshenya