Під час засідання вересневої сесії  міської ради депутат Анатолій Гурома недобираючи слів поставив питання про будівництво громадського туалету на території Старого міста, на який було виділено з міського бюджету 300 тисяч гривень.

Як відповів на сесії директор Департаменту ЖКГ Олександр Бабчинський його відомство не займається цим питанням, оскільки кошти були передані Департаменту гуманітарної політики, керівники якого і втілюють в життя проект з будівництва туалету в Старому місті.

Проте знанням цього факту група депутатів міської ради не задовільнилася й вирішила все ж таки віднайти відповіді на запитання на що саме були витрачені бюджетні кошти і коли ж все таки запрацює громадський туалет в Старому місті?

11 жовтня у приміщенні міської ради відбулося спеціальне засідання з цього питання під головуванням міського голови Михайла Сімашкевича.

Ще у 2016 році керівництвом міста, було прийнято рішення відмовитися від встановлення модульного туалету в Старому місті, натомість було заплановано збудувати капітальний "європейський туалет". Саме тому це завдання і кошти на його здійснення було передано в Департамент гуманітарної політики.

Окрім цього для реалізації цього проекту Виконавчий комітет міської ради передав на баланс Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника гараж площею 56 кв.м. за адресою Польський ринок, 18, який перебував у віданні міської друкарні. Згодом виявилося, що цієї території для будівництва капітального туалету не вистачить, а тому цю площу збільшили втричі.

Саме ціна в 1,млн 6оо тис грн стала на заваді втілення будівництва капітального туалету в Старому місті. Керівництвом музею було прийнято рішення все ж таки не втрачати можливість і розпочати роботи.

Проте, після завершення будівельних робіт, на які було витрачено всі виділені міською радою кошти, будівництво туалету припинилося у зв'язку із відсутність подальшого фінансування.

Таким чином, щоб добудувати капітальний туалет в Старому місті необхідно ще близько 1 млн 300 тис грн. Під час наради Олександр Заремба повідомив, що музей зможе віднайти 300-400 тис грн, й виділити їх для продовження робіт, проте щоб таки ввести туалет в експлуатацію необхідна також підтримка депутатів міської ради й виділення з бюджету міста близько 1 млн грн. Зважаючи на те, що в цьому році навряд чи це станеться завершення будівництва капітального туалету знову переноситься на наступний рік.

У підсумку наразі залишається загадкою чи зможуть депутати віднайти в міському бюджеті таку велику суму коштів, щоб все таки остаточно вирішити питання із громадським туалетом на території Старого міста. До цього слід також додати, що рішенням травневої сесії приміщення колишньої друкарні передано дієцезії Римо-Католицької церкви, а отже майбутній туалет тепер буде межувати із культовою спорудою.

Як завжди запитань більше ніж відповідей…

2ogoloshenya