Звернулися до Ради суддів: на Хмельниччині проблема з залами судових засідань

Суддям приходиться здійснювати розгляд справ в своїх робочих кабінетах. Голови місцевих загальних судів  Хмельницької області звернулися до Ради суддів.

У судах Хмельницької області велика проблема з залами судових засідань, обладнаних системами відеоконференцзв'язку (ВАСК).

При цьому територіальне управління Державної судової адміністрації повертало невикористані кошти в бюджет замість того, щоб забезпечити суди необхідним для здійснення правосуддя, передає sud.ua

У Кам'янець-Подільському міськрайонному суді Хмельницької області при штатній кількості 16 суддів функціонують всього 3 зали судових засідань. У Старокостянтинівському на 8 суддів - 2 зали. У Шепетівському, Нетішинського і Полонському судах Хмельницької області також проблеми з наявністю залів судових засідань.

Зважаючи на це суддям доводиться здійснювати розгляд справ в своїх робочих кабінетах, що не тільки впливає на терміни, але в окремих випадках взагалі ставить під сумнів можливість здійснення правосуддя.

У Хмельницькому міськрайонному суді при штатній кількості 36 суддів функціонує тільки 7 систем відеоконференцзв'язку, тоді як протягом 2020 року в такому суді проведено 44,6% відеосеансу від загального їх числа по всіх місцевих загальних судів регіону.

В цілому по регіону з 70 залів судових засідань тільки 44 укомплектовані системами відеоконференцзв'язку.

Про це йдеться в зверненні голів місцевих загальних судів Хмельницької області до Ради суддів.

Так, вони відзначають, що в умовах пандемії відсутність необхідної кількості обладнаних системної відеоконференцзв'язку залів не тільки ускладнює роботу суддям, але й унеможливлює безпечний доступ громадян до правосуддя.

2ogoloshenya