Тернопільські поліцейські повернули у храм на Хмельниччині викрадені ікони

Три ікони, які викрали з храму Успіння Пресвятої Богородиці, що на Хмельниччині, тернопільські поліцейські повернули настоятелю храму.

Повідомив слідчий Нацполіції Тернопільщини Назарій Туркот.

За його словами, ікони викрали у 2015 році учасники угрупування, яке грабувало церкви в 5-ти областях України. Правоохоронці знайшли образи у травні цього року. Фотографії ікон розмістили на сайті поліції. Там їх побачив і впізнав настоятель храму отець Віктор Галкін.

“Дякуючи Богу та плідній праці працівників поліції, ікони повернулися у храм. Найцінніша з них – ікона Успіння Пресвятої Богородиці”, – розповідає настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Віктор Галкін.

Нагадаємо, тернопільські оперативники затримали трьох членів угрупування, які викрали з церков майже пів тисячі ікон. Спецоперацію провели в Одесі. Чоловіки впродовж 2 років грабували церкви. Зокрема, 6 храмів обікрали на Тернопільщині.

"Викрадені ікони надсилали на Одещину для реставрації. Підозрюваних затримали, коли вони отримали ікони на пошті", – розповів начальник Нацполіції Тернопільської області Олександр Богомол.

На сьогодні слідчі довели причетність групи до двадцяти крадіжок з храмів Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей.

"У цеху, в якому реставрували крадені ікони, правоохоронці знайшли близько шестисот церковних предметів, серед яких понад 450 ікон 17-19 століть і старовинні книги", – розповів начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Андрій Рубель.

Старший слідчий ГУНП в Тернопільській області Назарій Туркот розповів, що поліцейські ще досі встановлюють усіх власників ікон, вилучених під час обшуків.

Трьом членам угрупування повідомили про підозру в крадіжках, вчинених у великих розмірах і проникненні в приміщення. Це – частина 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Вона передбачає позбавлення волі від п’яти до восьми років.

Наразі двоє із них перебувають під вартою з правом внесення застави понад 300 тисяч гривень. Третього учасника відпустили, за нього внесли заставу більше 200 тисяч гривень.

2ogoloshenya