Пов’язане зображення

Сьогодні, 30 квітня, виповнюється 6 місяців із дня загибелі лікаря, громадської активістки і військовослужбовця чеченського походження 34-річної Аміни Окуєвої.

Увечері 30 жовтня 2017 року 10 кілометрах від Києва, на залізничному переїзді в селищі Глеваха, невідомі розстріляли автомобіль, в якому вона їхала разом із чоловіком Адамом Осмаєвим. Від влучень в голову Аміна загинула на місці, Адама тоді госпіталізували з пораненням в ногу. За вбивство Аміни Окуєвої нікого не затримали.

Це класична засідка була. У затишному місці, на повороті, військова така засідка

"Це класична засідка була. У затишному місці, на повороті, військова така засідка. Ми переїхали переїзд і там Г-подібний поворот, і на другому повороті раптово почалася стрілянина автоматична. Я відразу по газах. Аміна поруч зі мною сиділа. Обстріл йшов з правого боку, він буквально кілька секунд тривав, поки я не вийшов із зони обстрілу. Але за ці кілька секунд, на жаль, у неї поцілили. Я зупинився, думав, почнуть добивати, підійде хтось. Але ніхто так і не підійшов, вони виявилися боягузами і втекли. Тоді я почав уже Аміною займатися. Вона була вже без свідомості. Їй потрапила куля в голову, розтрощила череп. Я намагався, "Целлоксом", який ми завжди з собою носимо, зупинити кров. Але вона через якийсь час перестала подавати ознаки життя", - розповідав тоді Адам Осмаєв.

У 2014 подружжя вирушило добровольцями на Донбас, служили в полку міліції особливого призначення "Київ". У лютому 2015 го, після загибелі командира Іси Мунаева, Осмаєв очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва

Народний депутат Антон Геращенко тоді заявив, що слідство розглядає дві основні версії вбивства Аміни Окуєвої.

"Це дії російських спецслужб, убивство з метою дестабілізації громадсько-політичної ситуації, створення атмосфери терору і жаху в Україні, а друга – це дії осіб, які перебувають на території Чеченської республіки, це помста Адаму за те, що він пішов проти Рамзана Кадирова і його оточення", - сказав Геращенко, додавши, що будуть розглядатися й інші версії.

За його словами, наімовірніше, убивць було двоє: один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, який засів у кущах зі зброєю.

Адам Осмаєв - уродженець Чечні. Аміна Окуєва народилася в Одесі, пізніше жила в Москві і Грозному, в 2003 повернулася в Україну. Була двічі у шлюбі. Першим чоловіком був Іса Мустафінов, з ним Окуєва була одружена до його смерті у 2000—2003 роках. Другим чоловіком був Іслам Тухашев (прізвище за документами — Окуєв), депортований з України за порушення режиму перебування іноземців та пізніше засуджений у Росії до довічного ув'язнення за вбивство співробітників російських спецслужб в Інгушетії. З Адамом Осмаєвим познайомилася 2009 року. Офіційно у шлюбі з ним Окуєва не перебувала. Виховувала сина - 15-річного Шаміля Мустафінова.

В автомобіль, в якому їхали Аміна Окуєва та Адам Осмаєв, випустили близько десятка куль з автомата

У 2014 подружжя вирушило добровольцями на Донбас, служили в полку міліції особливого призначення "Київ". У лютому 2015 го, після загибелі командира Іси Мунаева, Осмаєв очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Зараз батальйон в бойових діях на сході України участі не бере.

Аміну Окуеву поховали 1 листопада в Дніпрі за мусульманськими звичаями. Публічного прощання не було, час і місце близькі тримали в таємниці, побоюючись можливих терактів.

Це був не перший замах на пару. 1 червня торік на Подолі в Києві чоловік, який представився Олексієм Вернером, журналістом французької газети Le Monde, вистрілив в Осмаєва. Пізніше з'ясувалося, що "журналіст" - Артур Денісултанов-Курмакаев, кілер чеченського походження з Санкт-Петербурга на прізвисько Дінго. За даними поліції, "Вернер" домовився з парою про інтерв'ю. Після бесіди попросив Адама пересісти на заднє сидіння до дружини, нібито хотів вручити їм подарунок від редакції і сфотографувати. Дістав з "подарункової" коробки пістолет "Глок" і вистрілив в груди Осмаєву. Окуєва відкрила вогонь у відповідь з нагородного пістолета Макарова і важко поранила кілера. Зараз він під вартою, але відмовляється давати свідчення.

Джерело                                               

 

2ogoloshenya