«Ви класні пацани, але…» Коболєв розповів, чому німецький бізнес вважає за краще співпрацювати з Росією

Німеччина всіма силами, включаючи некрасиві методи боротьби, просувала будівництво Північного потоку-2, а всі спроби спілкуватися з адміністрацією Меркель розбилися об стіну нерозуміння.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів екс-глава Нафтогазу України Андрій Коболєв, передає НВ.

«Північний потік-2 і його шкода для України були очевидні давно. І з самого початку мого перебування на посаді глави Нафтогазу Північний потік-2 було виділено в один із пріоритетних напрямків діяльності. В процесі цієї роботи ми для себе прояснили кілька цікавих, а якщо більш точно, емоційно неприємних моментів. Перший неприємний момент — це те, що Німеччина всіма силами, включно з некрасивими методами боротьби, просувала цей газопровід. І всі наші спроби спілкуватися з адміністрацією канцлера Меркель на тему зупинки цього проекту і його заміни українською ГТС розбилися об стіну нерозуміння», — заявив екс-глава Нафтогазу України.

Другим неприємним моментом, за його словами, стало те, що в Україні діють досить ефективні групи, які спонсоруються Росією і допомагають просувати Північний потік-2.

«Один із головних аргументів, який росіяни використовують в Європі і в Америці, побудований на концепції fail state, що Україна — це [недодержава]», — сказав Коболєв.

«Росіяни запитують (у німецьких партнерів, — ред.): «Вас умовляють протидіяти нашому з вами спільному газовому бізнесу, де ви заробляєте, і ми заробляємо. Це взаємовигідне економічне партнерство. А можете навести приклад, де ви змогли співпрацювати з Україною?» — навів Коболєв приклад російської аргументації.

За словами екс-глави Нафтогазу, єдиний великий спільний проект німецько-українського співробітництва в енергетиці - це реконструкція компресорної станції Бар, яку проводить німецька компанії Ferrostaal під гарантії Deutsche Bank. Але вся вартість проекту становить $200 млн.

«Це не порівняти з десятками мільярдів доларів у енергетичній сфері, де німецькі компанії інвестують у російські нафтогазові активи. Все інше — це сльози. І це якраз один із супер-аргументів, які працюють у Європі. Тому що ніщо так не зближує, ніщо не викликає таку велику дружбу, як спільно зароблені гроші», — сказав Коболєв.

«Я був на зустрічі з німецьким бізнесом разом з українським урядом. І німецький бізнес до нас підходив і говорив: хлопці, ми вам прямо говоримо, ви, звичайно, класні пацани, ви всі такі демократи, але бабки ми заробляємо з Росією, розумієте?» — додав екс-глава Нафтогазу.

За його словами, Меркель активно використовує Північний потік-2 для просування політичних інтересів.

«Так робив би, напевно, будь-який політик на її місці. Це нормально», — сказав Коболєв.

Він зазначив, що в Україні була спроба «зробити так, щоб у німців і європейців з’явилася прагматична відповідь на питання: а навіщо нам допомагати Україні, можливо, навіть на шкоду відносинам з Росією?»

«Такою великою ідеєю було залучення зарубіжного партнера у процес анбандлінгу української ГТС. Але український уряд того часу зробив усе можливе, щоб поховати цю ідею на корню. Вони взяли під контроль і потім успішно привели у глухий кут. […] Якби зараз у цьому проект було кілька великих іноземних партнерів, то розмова як із Європою, так і з Америкою будувався б зовсім інакше. Лобістами, які говорили б і Білому дому, і колегам у Берліні: „Агов, що ви робите? Ви вбиваєте нашу інвестицію, як так?!“, стали б їх власні німецькі компанії», — розповів екс-глава Нафтогазу.

2ogoloshenya