Сьогодні починається Вербний тиждень: що не варто робити у ці дні

Сьогодні, 19 квітня стартує Вербний тиждень. Дати його є перехідними, адже залежать безпосередньо від Великодня.

Історія Вербного тижня

Чутка про те, як Ісус Христос воскресив померлого Лазаря з Віфанії, рознеслася по містах Юдеї. Коли Ісус Христос приїхав до Єрусалиму на віслюку, люди зустріли його як свого нового правителя, адже бачили в ньому великого знахаря та вирішення всіх своїх проблем. Народ зустрічав Ісуса Христа з пальмовими гілочками, які здавна вважалися символом чесноти. А вся дорога Сина Божого була обсипана квітами. Уже тоді Він передрік, що пізнає зраду, страждання і розп'яття на хресті, а потім - воскресіння.

Як проходить Вербний тиждень

Якщо говорити про православні звичаї святкування Вербного тижня і Вербної неділі, то протягом тижня потрібно уникати метушні, читати молитву, очищатися духовно і добре підготуватися до Страсного тижня.

Віруючі традиційно приходять до церкви на нічне та ранкове богослужіння. Народ слухає проповідь, святить вербові гілочки, щоб з їх допомогою принести в будинок благодать та захист від негативної енергетики. Зазвичай число гілочок збігається з кількістю членів сім'ї.

Згідно з народними прикметами, освячена верба має цілющі властивості, тому гілочки ставили біля голів хворих, прикладали до хворих місць, поплескували дітей, щоб ті залишалися здоровими протягом всього року. У наші дні люди теж поплескують один одного освяченою вербою, примовляючи: "Не я б'ю - верба б'є, здоров'я тобі дає". За допомогою цього обряду народ зміцнює силу, продовжує життя, позбавляється від злих думок і пристріту. Особливу увагу приділяють дітям.

Саме у Вербний тиждень дозволяється приготувати смачні страви, а дітей побалувати солодким. Однак не варто забувати, що свято все-таки проводиться протягом Великого посту, так що не слід їсти молочні та м'ясні продукти. При цьому в Лазареву суботу церква дозволяє рибні страви і трохи червоного вина.

Після освячення гілочок у церкві, люди ставлять їх біля ікон або засушують, залишаючи до наступного року в житлі.

Що не можна робити у Вербний тиждень

У Вербний тиждень, за народним віруванням, не можна сіяти конопель і городини, бо "буде ликовате, як верба". Не сіяли колись і буряків, бо "будуть гіркі".

Окрім того, прийнято утримуватися від їжі тваринного походження, заборонено лаятися, лихословити. А на Вербну неділю жінкам заборонялося шити і в'язати, під забороною домашні роботи і прибирання.

Джерело: molbuk.ua

2ogoloshenya