НСЖУ нагадала про відповідальність за видачу журналістських посвідчень стороннім особам

Національна спілка журналістів України нагадала керівникам ЗМІ, що за видачу редакційних посвідчень стороннім особам передбачена кримінальна відповідальність.

Як зазначається на сайті Спілки, зловживання правами працівників ЗМІ на доступ до виборчих дільниць дискредитує роботу реальних журналістів та може розцінюватися як злочин.

"У разі вчинення кримінального злочину, якщо буде доведено факт, що саме за допомогою журналістського посвідчення з’явилась можливість  його вчинення, то особа, яка видала таке посвідчення, може бути визнана співучасником злочину за ч. 5 ст. 27 Кримінального кодексу України", – йдеться у юридичному висновку, підготовленому на запит НСЖУ.

Відповідно до нього, в цьому випадку вважатиметься, що редактор полегшив правопорушення, бо навмисно видав журналістське посвідчення сторонній особі, чим забезпечив  можливість доступу на місце скоєння злочину.

При цьому статті 157 та 158 Кримінального кодексу України передбачають відповідальність за злочини проти виборчих прав, вчинені за попередньою змовою групою осіб. Винним у цьому загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі з тимчасовим позбавленням права обіймати певні посади.

"У політичних штабів достатньо можливостей для спостереження за ходом голосування, а у журналістів така можливість лише одна – своя репутація", – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

За його словами, якщо сторонні люди використовуватимуть журналістське посвідчення, від обмежень у доступі до інформації страждатимуть насамперед реальні журналісти та їхня аудиторія.

 

Джерело: Суспільне

2ogoloshenya