В Україні можуть відмінити місцеві вибори 2020 через COVID-19

Українські органи державної влади не готові до проведення місцевих виборів в умовах пандемії коронавірусу.

Про це заявив голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель, передає "Інтерфакс-Україна".

"На превеликий жаль, у нас є всі підстави вважати, що українська влада не готова до проведення виборів в умовах коронавірусу. Згідно з оцінкою експертів нашої організації, влада не готова ні до жорсткого сценарію, ні до м'якого сценарію організації виборів в умовах пандемії", - сказав Кошель.

За його словами, йдеться про матеріальне забезпечення членів комісій, яке необхідне для безпечного проведення місцевих виборів і про додаткові витрати з державного бюджету на закупівлю засобів захисту.

"Йдеться про досить великі цифри. В Україні майже 33 400 дільниць, на яких працюватимуть сотні людей: члени комісій, спостерігачі, представники правоохоронних органів. Кожну з цих дільниць необхідно забезпечити достатньою кількістю дезінфекційних засобів. Йдеться не про маленькі тюбики, а про тонни, літри дезінфікувальних речовин. Кожного члена комісії необхідно забезпечити захисними масками, змінювати їх кожні декілька годин. У результаті ми отримаємо цифру в мільйони захисних масок", - сказав голова КВУ.

За словами Кошеля, видатки держбюджету на закупівлю засобів захисту для виборчих комісій можуть вимірюватися сотнями мільйонів гривень.

"Досить серйозної підготовки потребує захист членів комісій, де відбуватиметься голосування в медичних закладах, або ж на дільниці, де голосуватимуть громадяни, які перебувають на обсервації, - це досить серйозний ризик, а також громадяни, які хворі на коронавірус, тому що у нас немає підстав позбавляти виборчого права громадян тільки тому, що вони захворіли. Йдеться про досить серйозну підготовку. В результаті сума, яка додатково необхідна з державного бюджету, може вимірюватися сотнями мільйонів гривень, але наразі, хоча наразі вже пізно, потрібно реагувати і впроваджувати комплекс дій", - зазначив громадський працівник.

За словами Кошеля, механізм дій для підготовки проведення місцевих виборів в умовах пандемії має бути наступним: "Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко і Міністерство охорони здоров'я мають розробити рекомендації для Центральної виборчої комісії про проведення виборів в умовах загрози пандемії. ЦВК має зробити підрахунки і Верховна Рада має внести зміни до державного бюджету".

У КВУ закликали Ляшка виконати цю роботу якомога швидше, оскільки до старту передвиборної кампанії залишився місяць. Кошель також звернувся до політичних партій із закликом переглянути свої списки членів окружних і дільничних виборчих комісій і виключити звідти людей старшого покоління, оскільки вони перебувають у групі ризику із захворювання на COVID-19.

2ogoloshenya