"Наше військо скорочують на 40 тисяч. Під час війни" – останній пост Героя України, загиблого бійця та журналіста Тараса Матвіїва

Загиблий боєць, журналіст та активіст Тарас Матвіїв у своєму останньому пості у Facebook написав про скорочення української армії під час війни. Він порівняв Україну з Польщею, Литвою та Латвією, які суттєво збільшують чисельність своїх збройних сил.

Матвіїв прийшов до висновку, що політична верхівка України не планує здобувати перемогу

"Наше військо скорочують на 40 тисяч. Під час війни. Супроти війська Росії.

Сусіди: Польща планує збільшити армію майже вдвічі, до 200 тисяч. Литва на 25%, Латвія на 20%.

Питання: як така “оптимізація” допоже здобути перемогу?

Відповідь: політична верхівка не планує здобувати перемогу і їй не потрібна боєздатна армія.”, - йдеться в дописі.

 

Тарас Матвіїв загинув 10 липня близько 20:00 у районі селища Троїцьке Попаснянського району Луганської області від осколкових поранень, яких зазнав під час розриву міни, коли допомагав побратимам під час атаки бойовиків. Помер дорогою до лікарні. Сьогодні, 14 липня, ввечері в гарнізонному храмі святих Петра і Павла у Львові запланована прощальна церемонія з Тарасом Матвіївим. Після прощання у Львові тіло повезуть до Жидачева, де у середу, 15 липня, відбудеться похорон.

31-річний Тарас Матвіїв був молодшим лейтенантом, командиром взводу 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила. Народився 18 лютого 1989 року на Волині. Проживав у місті Жидачів на Львівщині. У 2011-му закінчив факультет журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, був блогером у низці видань, зокрема, у "Дивись.Інфо", LB.ua, "Львівська мануфактура новин".

Брав активну участь у Революції Гідності, був співкоординатором "Пошукової ініціативи" (займалися пошуком зниклих під час Революції Гідності людей), членом ГО "Українська галицька асамблея", засновником ГО "Народний легіон". У 2015 році відправився добровольцем на фронт у складі Окремої добровольчої чоти "Карпатська Січ", воював у Пісках і ДАП. До грудня 2019 року був депутатом Жидачівської райради від Української Галицької партії. У 2018 р. вступив на курси лідерства Національної академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, після закінчення його направили у 24-ту ОМБр.

У понеділок, 13 липня, президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України з орденом "Золотої Зірки" Тарасу Матвіїву посмертно.

2ogoloshenya