Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

В Україні 27 червня набув чинності Закон України №2513 про відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою.

Текст документу офіційно оприлюднили на сайті Верховної Ради. Серед іншого він вводить у Кримінальний кодекс поняття "злодію в законі".

Хто такий "злодій в законі"?

"Злодієм у законі" визнається особа, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив.

Водночас злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний "стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ятьох і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі".

Що йому загрожує?

Згідно з документом, перебування особи в статусі "злодій у законі" каратиметься позбавленням волі на термін від 12 до 15 років із конфіскацією майна.

Створення злочинної організації або керівництво нею чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, каратимуться позбавленням волі терміном від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

Створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою спільнотою, каратимуться позбавленням волі терміном від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Звернення до "злодія в законі" чи іншого учасника злочинної спільноти з проханням вчинити злочин каратиметься позбавленням волі терміном від 3 до 7 років із конфіскацією майна або без такої.

Також законом передбачено, що організація проведення "сходки" представників злочинних організацій чи злочинних спільнот каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

Джерело.

2ogoloshenya