Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Головний крок реформи галузі містобудування – ліквідація монополіста – Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Кабінет міністрів вже ухвалив проєкти постанов, які передбачають створення окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ.

"Реформа комплексна. Вона передбачає, в першу чергу, ліквідацію ДАБІ та створення двох нових сервісів – ДІМ і Держсервісбуд. Також реформа передбачає внесення змін до законодавства. Без них реформа далі рухатися не буде", – розповів в ефірі Українського радіо голова Державної інспекції містобудування Юрій Васильченко.

За його словами, ДАБІ останні п’ять років набирала на себе великий обсяг повноважень. У неї був і контроль, і нагляд, і дозвільні процедури. З 2015 року в межах реформи децентралізації лише 101 орган місцевого Держархбудконтролю із тисячі зазнав децентралізації. В цивілізованих країнах монополістів розділяють на декілька компаній. Це відбулося і з ДАБІ. Держсервісбуд буде займатися дозвільними процедурами і функцією сервісу, а ДІМ виконуватиме контрольно-наглядові функції.

"Галузь містобудування, як і реформа, – комплексна. Контроль та нагляд направлені в першу чергу на якість будівництва, дотримання будівельних норм, законодавства. Якщо буде належна якість і при цьому не буде корупції, то, звісно, продукт – об’єкти будівництва – стане якіснішим і дешевшим. Центральний апарат займатиметься наглядом, а вісім територіальних органів, як окремі юридичні особи, будуть займатися контролем", – розповідає Васильченко.

Децентралізація Держархбудконтролю продовжується – буде перехідний період, а на фініші виникне 1300 децентралізованих органів.

"Мають бути внесені зміни до законодавства з приводу надання повноважень органам Держархбудконтролю проводити перевірку, наприклад, за відсутності суб’єкта містобудування на місці. На практиці відбувалося так: коли людина дізнається, що до неї йде перевірка, буквально впродовж двох годин на об’єкті взагалі нікого не було. Інспектор приходив, викликав поліцію, а вона, в свою чергу, казала, що не може потрапити на об’єкт. За законом інспектор може перевірку проводити лише у присутності суб’єкта містобудування", — зазначив голова ДІМ.

За його словами, коли відновиться Держархбудконтроль, у законодавство внесуть відповідні зміни, й ці недоліки та прогалини буде усунено.

Джерело.

2ogoloshenya