Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

В Україні підготували нові правила користування мобільним зв’язком. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №3014 "Про електронні комунікації", що запроваджує низку нововведень для операторів та абонентів.

Нові правила в ефірі Українського радіо роз'яснює експерт ринку телекомунікацій Роман Хіміч.

"Цей законопроєкт на часі, він давно назрів та перезрів, тому що його головна мета – це радикально спростити життя, в першу чергу, операторам, адже саме вони рухають цю царину, інвестують гроші. Що простіше їм буде працювати, то швидше вона буде розвиватися. Ми в Україні дуже запізнилися із впровадженням сучасних технологій. І третє, і четверте покоління з’явилися із затримкою у 5-7 років у порівнянні з сусідами, тому що в Україні телекомунікаційний ринок дуже сильно зарегульований. Оператор повинен узгоджувати з органами влади майже кожен свій рух. Тому, в першу чергу, цим законопроєктом передбачено скасування багатьох таких процедур", - каже Хіміч.

За його словами, із новим законом для операторів з’явиться шерінг частот – вони зможуть використовувати однакові частоти та розподіляти їх між собою. Передбачається технологічна нейтральність та право самим обирати, яке покоління зв’язку використовувати на своїх частотах. Серед іншого, різні мобільні оператори зможуть передавати зайві частоти одне одному, а не регулятору, як раніше. Втім, геолокації користувачів та географічний огляд мереж оператор повинен буде передавати державі.

"Цим законопроєктом передбачено, що оператори зможуть самостійно, не долучаючи органи влади, вирішувати, яку технологію вони впроваджуватимуть. Шерінг частот означає, що оператори зможуть спільно використовувати одні й ті ж частоти. Зараз, якщо держава видала оператору смужку частот в певному діапазоні, він мусить використовувати їх самотужки – він не може поділитися ними з іншими гравцями ринку, хоча часто така необхідність виникає, адже через певні обставини частоти між операторами поділені дуже нерівномірно в регіональному розрізі. Це створює складнощі та викривлює ринкове середовище. Тепер оператори зможуть самостійно між собою домовлятися", – додає Роман Хіміч.

Нововведення для абонентів включають таке. Абонент більше не отримуватиме тих повідомлень, на які не підписався. За розсилку СМС-спаму встановлюється штраф від 1,7 тисячі до 8,5 тисячі гривень. Заявлена оператором швидкість не буде відрізнятися від реальної швидкості інтернету. Серед іншого, передбачається спрощення процедури захисту прав абонента, при неправомірному списанні грошей з рахунку питання можна буде вирішувати, звернувшись до регулятора з електронною скаргою. Також будуть збільшені штрафи за порушення прав абонентів – суми тепер становитимуть від 17 тисяч до 75 тисяч гривень за кожен факт порушення.

"Не є секретом, що інтереси споживачів традиційно знаходяться десь на периферії. У трикутнику бізнес-влада-споживачі, на жаль, наші інтереси системно не представлені, тому що, з одного боку, на наші інтереси посилаються всі без винятку, але часто це носить популістський чи маніпулятивний характер. Через це низка проблем не вирішена. Коли ми кажемо про те, що зміниться для користувачів стільникового зв'язку, то я, перш за все, радив би почекати на остаточне прийняття законопроєкту, тому що є підозра, що в інтервалі між першим та другим читанням багато норм або зникнуть, або будуть змінені", - підкреслив експерт.

На його думку, прийняття законопроєкту призведе до дорожчання послуг. За словами Романа Хіміча, єдиними рушіями якості на ринку стільникового зв’язку є конкуренція, і витрати домогосподарств, а що менше абоненти спроможні заплатити, то гірша послуга. Експерт запевняє, що в Україні наявна чесна конкуренція, а думка, що якість послуг є низькою, не відповідає дійсності. Як стверджує Роман Хіміч, специфіка стільникового зв’язку полягає в тому, що забезпечити його добру якість на кожному квадратному кілометрі території умовної країни неможливо.

Джерело.

2ogoloshenya