Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Національний банк України відсьогодні, 3 червня 2020 року, вводить в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Першочергово Нацбанк уведе в обіг понад 50 млн монет номіналом 10 гривень. Їх вже розподілили між підрозділами НБУ в регіонах: Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький. Відсьогодні банки можуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку й видавати їх своїм клієнтам.

"Ми подбали про максимальний комфорт під час уведення в обіг монет номіналом 10 гривень. Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами", — пояснив директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

В Україні в обігу з'явилася нова 10-гривнева монета


Водночас він уточнив, що банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони перебуватимуть в обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природнього зношення і будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами.

Через свої збільшені габаритні розміри (діаметр, товщина та гурт) нова обігова монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт зі спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.

"Завдяки вилученню з обігу розмінних монет номіналом 1, 2 та 5 копійок покращилася ситуація із розпізнаванням обігових монет номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень. Адже тепер зникла можливість плутанини цих монет через їх схожість за кольором", — додав він.

У Нацбанку зазначили, що з урахуванням терміну служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень.

"Тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти та зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів", - зазначають у НБУ.

Джерело.

2ogoloshenya