Канцлер ФРН Ангела Меркель запевняє, що недільна зустріч глав 16 держав і урядів ЄС щодо проблеми нелегальної міграції в Брюсселі була корисною.

Про це вона заявила після завершення неформального міні-саміту.
"Ми провели дуже хорошу і, я вважаю, дуже важливу дискусію... Незважаючи на деякі розбіжності, багато спільного прагнення і єдності", - оцінила Меркель переговори.
За її словами, всі єдині в думці, що хочуть скоротити нелегальну міграцію, захистити кордони ЄС, і що всі країни ЄС "за всі теми несуть відповідальність, тобто, не може бути такого, що хтось думає про так звану первинну міграцію, хтось піклується про вторинну". Всі хочуть, наскільки це можливо, знайти європейське рішення, а там, де це неможливо, напрацювати спільні угоди з тими, хто готовий до цього, сказала канцлер.
Що стосується зовнішнього виміру проблеми, тобто відносин з країнами, звідки прибувають мігранти, і країнами-транзитерами, то вдалим, зразковим прикладом угоди лідери вважають угоду між ЄС і Туреччиною. При цьому було вказано на те, що настав час виплатити Анкарі другий транш, щоб Туреччина всерйоз виконувала свої великі завдання щодо підтримки біженців з європейською допомогою.
Говорили про місію "Софія", про те, що необхідно допомагати зміцнювати лівійську берегову охорону, про те, що слід розвивати подібні угоди і з іншими країнами-постачальниками мігрантів. "У цьому питанні завдання будуть розподілені між членами ЄС", - сказала Меркель.
Учасники зустрічі погодилися з необхідністю якнайшвидшого зміцнення місії Frontex та розширення її мандата.
Що стосується внутрішнього виміру, було 2 пункти, з яких, за твердженням Меркель, всі були єдиної думки: не можна кидати наодинці з проблемами країни-постачальники мігрантів; з іншого боку, контрабандисти і біженці не повинні вирішувати, в якій європейській країні ті хочуть подавати прохання про притулок.
Перед початком зустрічі, Меркель визнала, що на зустрічі Європейської ради 28-29 червня загального рішення міграційної проблеми досягти не вдасться. Глава німецького уряду, для якої ця проблема перетворилася на засіб політичного виживання, сподівається до початку липня укласти дво - і тристоронні угоди з низкою країн ЄС.
Відповідати на запитання журналістів Меркель не стала.

Джерело

2ogoloshenya