Учені знайшли в людському тілі новий орган

Дослідники з Нідерландського інституту раку в Амстердамі виявили в людській голові новий орган — четверту пару великих слинних залоз.

Як розповіли вчені у статті для Radiotherapy and Oncology, своє відкриття вони зробили випадково Медики — хірург-стоматолог Маттейс Валстар і онколог-радіолог Воутер Фогель — вперше виявили орган, досліджуючи знімки голови пацієнта з раком простати, який пройшов діагностику за допомогою новітнього сканера PSMA PET/CT. Вони помітили слинні залози там, де їх, як вважалося раніше, не повинно бути — позаду носа і над піднебінням, всередині голови.

Про це пише Суспільне.

Знахідка спонукала дослідників перевірити наявність цих залоз і в інших людей. Для цього фахівці проаналізували сто PET/CT-знімків і провели два точкових розтинів чоловічого і жіночого тіла. Орган отримав назву "трубчасті залози" через своє розташування.

Слинні залози виробляють слину, необхідну для роботи травної системи. Більшу частину її виділяють три основні набори залоз, відомих як привушні, підщелепні та під'язикові. Крім них, у людському організмі є ще близько тисячі дрібних слинних залоз. Вони розміщені у всій порожнині рота і в дихальному тракті, але такі малі, що їх можна побачити лише під мікроскопом.

"Наскільки нам відомо, ця структура не була до цього описана у жодному джерелі", — йдеться у звіті про дослідження.

2ogoloshenya