Вчені розгадали таємницю, звідки походять камені споруди Стоунхендж

Камені були зібрані під час однієї фази будівництва. 

У археологів і геологів давно триває обговорення походження матеріалів, які використовувалися для побудови Стоунхенджу. Однак у новому дослідженні провели низку хімічних аналізів і виявили, що величезні валуни споруди були отримані з місця, званого Вест-Вудс, приблизно за 25 кілометрів від самого пам'ятника.

Про це пише "IFL Science", інформує "ТСН".

Стоунхендж - культова неолітична пам'ятка, розташована в графстві Вілтшир в Великій Британії, і містить камені різних типів і розмірів. Основна архітектура пам'ятки складається з величезних сланцевих мегалітів, зазвичай відомих як сарсени. Передбачається, що пам'ятник спочатку містив близько 80 сарсенів, хоча сьогодні на місці збереглося лише 52.

Щоб остаточно розгадати таємницю, звідки були взяті камені, дослідники використовували метод, званий портативною рентгенофлуоресцентною спектрометрією, для аналізу хімічного складу сарсенів, що залишилися, перш ніж порівнювати їх один з одним, щоб визначити ступінь їхньої хімічної варіабельності.

Було виявлено, що з 52 сарсенів 50 мали загальний хімічний склад, як вказує на те, що всі вони походили з одного місця. Щоб точно визначити цю загальну точку походження, автори дослідження порівняли геохімічний підпис одного з цих каменів зі знаками інших сарсенів з усієї Великої Британії. Водночас їм вдалося ідентифікувати Вест-Вудс, який розташований на північ від Стоунхенджа, як джерело масивних каменів.

Допомагаючи розгадати одну з головних загадок, що оточують Стоунхендж, цей висновок також піднімає кілька цікавих нових питань. Наприклад, було виявлено, що два з сарсенів, включених в цей аналіз, привезені з іншої, невпізнаної точки походження, і автори дослідження не можуть пояснити це.

З іншого боку, результати цього дослідження принаймні підтверджують, що інші 50 сарсенів, ймовірно, були доставлені на майданчик одночасно, що дозволяє припустити, що вони були зібрані під час однієї фази будівництва. 

Незважаючи на останні відкриття, що стосуються історії Стоунхенджа, вчені досі не можуть підтвердити, хто побудував стародавній пам'ятник і якій меті слугував.

2ogoloshenya