Тихоокеанське сміття

 Технічний прогрес, а також абсолютно безвідповідальне ставлення до оточуючого середовища і природи призвело до того, що людство знаходиться на порозі екологічної катастрофи через забруднення світового океану.

Так, в районі Великої тихоокеанської сміттєвої плями зібралося найбільше скупчення пластику в світі. Виявлене ще у 1980-х, сміттєва пляма продовжує швидко збільшуватися і сьогодні покриває простір площею понад 1,6 млн кв. км, що в рази більше попередніх оцінок.

 Всупереч уявленням, що пляма не виглядає як «сміттєвий острів» і з боку може здаватися цілком нешкідливою – не відповідає дійсності. Велика частина пластику виважена у воді, напівпрозора і перетворилася в трильйони дрібних, майже непомітних частинок.

Але разом вони, як показали дослідження, проведені в океані на просторі від Каліфорнії до Гавайських островів, дають величезну масу в 87 тис. тонн, яка губить морські організми.

Це сміття в переважній своїй частині складається з пластику, поліетилену та поліпропілену. Близько 75% маси сміття припадає на великі фрагменти розмірами більше 5 см, кількість дрібних частинок оцінюється більш ніж в трильйон.

d20d8eda-0e08-80aa-8fb8-7866996fc187.

Майже 46% пластикового сміття припадає на старі рибальські сіті, хоча траплялися фрагменти пляшок і контейнерів, упаковки і канатів з датами до 1977 року. Всі ці відходи, зважені у воді на просторі, на площі у три рази перевищують територію Франції і являють собою очевидну і великомасштабну загрозу морським екосистемам і всьому океану.

Джерело

2ogoloshenya