Батьки кам'янчан під час Другої світової війни | Григорій Якович Гордійчук

"Вечірній Кам'янець" розпочинає нову безстрокову рубрику під назвою, яка присвячена кам'янчанам учасникам Другої світової війни.

Наша редакція переконана, що не можна забувати героїв, які визволили нашу землю від нацизму й тих хто віддав життя за нашу незалежність та свободу

Сьогодні ми публікуємо історію подвигу гвардії старшого лейтенанта Гордійчука Григорія Яковича.

Батьки кам'янчан під час Другої світової війни | Григорій Якович Гордійчук

Григорій Якович Гордійчук народився 31 грудня 1919 року в с.Ленківці, Шепетівського району Кам'янець-Подільської області. З жовтня 1939 року перебував на службі в лавах Червоної армії. Війна розпочалася для Григорія Яковича в Прибалтиці, де він служив в складі військ Північно-західного фронту.

З листопада 1941 року проходив службу в складі Закавказького фронту. Брав участь в обороні Кубані та Кавказу. Був командиром 2 батареї 273 гвардійського мінометного дивізіону 50 гвардійського мінометного полку 9 армії.

У серпні 1942 під час оборони Кавказу батарея, якою керував Григорій Гордійчук знищила дві переправи ворога на р. Терек. Також прицільним вогнем було знищено 6 танків, 20 автомашин та декілька рот піхоти.

Успішно діяла батарея Григорія Яковича під час оборони міста Владикавказ. Артилерійським вогнем було знищено більше 1600 солдат та офіцерів противника. За повідомленнями командування полку успішне виконання завдань було забезпечено високим рівнем підготовки розвідників батареї, підготовкою яких безпосередньо займався лейтенант Григорій Гордійчук.

Батьки кам'янчан під час Другої світової війни | Григорій Якович Гордійчук

За успішну оборону Кавказу Григорій Гордійчук був нагороджений медаллю "За бойові заслуги", та орденом "Червоного прапора", медаллю "За оборону Кавказу".

Згодом в 1943-1945 рр. Григорій Гордійчук очолював штаб артилерійського дивізіону. В складі 4 Українського фронту бойова група під його керівництвом брала участь у звільненні Криму, України, Словаччини та Чехії. 

У 1944 році в одному з боїв Григорій Гордійчук отримав важке поранення, однак продовжував керувати діями свого підрозділу.

Григорій Гордійчук

Григорій Гордійчук за успішне виконання бойових завдань за звільнення України був нагороджений орденом Червоної зірки, орденом Вітчизняної війни І ступеню. Окрім цього командування представило його до нагородження почесним званням "Герой Радянського Союзу", однак нагороду він не отримав.

Про подвиг свого батька розповів депутат Кам'янець-Подільської міської ради Валерій Гордійчук.


 

Якщо Ви бажаєте опублікувати інформацію про героїв Вашої родини надсилайте інформацію на нашу електрону адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., або в повідомлення на наших сторінках в соцмережах.  

 

2ogoloshenya