Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

  22 жовтня в історії Кам’янця-Подільського

Про визначні події в історії нашого міста та Кам'янець-Подільського району.

22 жовтня 1918 року відбулося урочисте відкриття Кам’янець-Подільського державного університету.

Він став одним із перших на українських землях державним закладом вищої освіти з українською мовою навчання. 1 липня 918 року Гетьман Української держави Павло Скоропадський затвердив своїм підписом Закон «Про заснування Кам’янець-Подільського Державного Українського Університету». З цього часу почалась історія його становлення, сам гетьман теж збирався приїхати на відкриття, але не приїхав. Замість нього з Києва прибув спеціальний потяг із делегатами, на чолі яких був представник особи Гетьмана генерал Лібов. Всі тогочасні кам’янецькі газети повністю були присвячені цьому святу.

Особливу увагу цій події присвятила одноденна газета "Свято Поділля", у якій подана історія заснування університету, біографії ректора, професорів, план та програма проведення свята.

Першим ректором Кам’янецького університету став Іван Огієнко.

Перший ректор Кам'янець-Подільського державного педагогічного університету Іван Огієнко

З листопада в університеті розпочалось навчання, а 20-го листопада Гетьман затвердив закон про подальше розширення університету. За 100 років навчальний заклад не раз реорганізовувався, закривався, знову відкривався. Нині правонаступником гетьманського університету є Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка. Цей статус він отримав 22 січня 2008 року - указом президента України Віктора Ющенка. А з серпня цього ж року університет носить ім'я Івана Огієнка.

КПНУ ім. Огієнка входить в Топ-найгарніших університетів України.

20 жовтня-22 жовтня 1633 року відбулася битва під Кам'янцем, сталося це під час воєнного протистояння між Османською імперією і Річчю Посполитою у часи час Смоленської війни 1632–1634 років.

На початку серпня 1633 року сілістрійський паша Мехмед Абаза з турецьким військом перейшов Дунай, долучив до себе військо господаря Молдови, і в середині жовтня зайняв старі шанці султана Османа з часу Хотинської війни 1621 року. Йому на зустріч вийшов Станіслав Конєцпольський із 1000 війська, 1250 запорожців і 7000 приватного магнатського війська. Королівське військо зайняло старі шанці під Кам'янцем.

Абаза-паша почав переговори з гетьманом, ймовірно прагнучи перехитрити Конєцпольського завдяки своїй дипломатії. Схоже, що скоро паша отримав новини зі Стамбула про те, що турецький султан Мурад все більш незадоволений невдачами його авантури, і вирішив прискорити свої плани.

19 жовтня на допомогу Абаза-паші підійшли татари Буджацької орди (5-10 тисяч на чолі з ханом Буджацької орди Кантемиром. Впевнений у своїй чисельній перевазі, Абаза-паша форсував Дністер, і Кантемир послав своїх татар в атаку на польські шанці 20 жовтня. Ці атаки продовжувалися протягом наступного дня. 22 жовтня Абази-паша, впевнений у перевазі свого війська, розпочав битву, але був розбитий, і був змушений відступити за кордон. Оскільки Абаза-паша раніше переконав султана Мурада IV в тому, що Річ Посполита не в стані опиратися турецькому нападу, султан наказав його задушити.

Наступного року Мурад проголосив джихад проти Речі Посполитої, але перемога коронного війська над московською армією Шеїна під Смоленськом змусила його відмовитися від планів війни та укласти «вічний мир» із Річчю Посполитою.

 

Джерело: Є

2ogoloshenya