Кам’янець-Подільський – прикордонне місто: історії 18 вересня

Про події Кам’янця-Подільського та Хмельниччини, які стали історією.

В архівах що стосуються УНР, збереглась інформація, що 18 вересня 1919 року в Кам’янці-Подільському вийшов так званий обіжник Української Народної Республіки у справах взаємин із найближчими сусідами. В документі йшлося, що місто мало стати прикордонним: «З Польщею вдалося дійти до тимчасового порозуміння й встановити демаркаційну лінію, котра, грубо її накреслюючи, проходить по річці Збруч, далі переходить на Волинь, де поляки займають станцію Славута (ми – Шепетівку), йде на північ до Сарни–Лунінець, і переходить до Білорусії».

18 вересня 2008 року в Дунаївцях відбулася Всеукраїнська конференція «Дунаєвеччина в контексті історії України», присвячена 605-ій річниці з часу першої згадки про місто Дунаївці і 85-річчю утворення Дунаєвецького району. На заході виступили 65 доповідачів, а за його результатами було видано випуск наукових праць «Дунаєвеччина очима дослідників, учасників і свідків історичних подій».

18 вересня 2014 року пожежник з Хмельниччини став героєм-рятувальником року. Сергія Рудого з Деражні відзначили за дев'ять врятованих ним життів. З рук голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського подолянин отримав відзнаку акції, диплом та подарунок.

 

Джерело: "Є"

2ogoloshenya