Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Результат пошуку зображень за запитом "ОБЕРЕЖНО КЛІщі"

З настанням весни частішають випадки відвідування громадянами міста та району лісових масивів.

Але не усі мешканці здогадуються, яка небезпека може чатувати на них, - іксодові кліщі, які є носіями збудників кліщового енцефаліту  - важкого захворювання, що уражає центральну нервову систему.

Відзначається сезонність захворювання - у весняно-літній період настає найбільша активність кліщів. Для попередження цього захворювання при лісових прогу¬лянках, зборі ягід, грибів необхідно дотримуватись найпро-стіших запобіжних правил. Одяг повинен надійно закрива¬ти тіло. Штани - заправлені у шкарпетки, на ногах - чо¬боти або щільно зав'язані черевики. Куртку застібають і заправляють у штани, обшлаги повинні щільно об¬лягати кисті рук. Комір і манжети можна змастити камфор¬ною олією. Вуха і волосся потрібно закрити косинкою або беретом. Можна застосовувати засоби відлякування комах.

Після повернення з лісу необхідно уважно оглянути одяг і тіло. Особливо уважно - голову, шию, відкри¬ті ділянки шкіри. Кліщі, які присмоктались, мають вигляд ма¬лопомітних чорних плямок, їх важко відрізнити від природних утворень на шкірі.

ПЕРША ДОПОМОГА ДО ПРИБУТТЯ ЛІКАРЯ

Кліщів, що присмокталися, треба видалити, для чого шкіру навколо кліща змащують ефіром, бензином, після цього паразит виходить самостійно. Ранку потрібно змазати розчином йоду, ви¬лучених кліщів спалити. Якщо при видаленні кліща голівка йо¬го відірвалася і залишилася в товщі шкіри, потрібно звернутися в медичну установу для видалення голівки, введення гамма-глобуліну і подальшого спостереження протягом трьох тижнів.

Завідувач навчально-консультаційного пункту у м. Кам’янець-Подільський

НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області Віктор Клюс

Джерело        

2ogoloshenya