Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

У понеділок, 6 липня, в Facebook групі "МАМИ Кам'янця-Подільського" користувач Іванна Пирог опублікувала допис, в якому йшла мова про інцидент, що стався ввечері на стихійному євроринку міста, на вул. Князів Коріатовичів. Також до допису вона прикріпила декілька фотографій з місця події.

За словами користувачки, чоловік з фото, який був одягнутий в шорти та білу футболку, перекинув ящики з товаром (малину), оскільки продавець знаходився на "його території".

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Поряд із цим, ця інформація швидко поширилася в інші місцеві групи міста.

Оприлюднений допис та фотографії одразу спонукали десятки користувачів негайно проявити свою громадську позицію, яка здебільшого полягала в тому, щоб обізвати людину з фото не досить приємними словами (дебіл, гадіна, чмо, урод, гнида, худоба і т.п.).

Ми, в свою чергу, в цьому матеріалі, утримаємося від надання будь-якої оцінки події, які описала Іванна Пирог, а зосередимо увагу на іншій,  важливій темі. Адже через деякий час, серед величезної кількості коментарів образливого характеру, починає з'являтися вже й прізвище людини, яка скривдила продавця.

А тепер звертаємо Вашу увагу: виявилося, що деякі користувачі Facebook впізнали кривдника, й вказали його ім'я - депутат Кам'янець-Подільської міської ради Андрій Гамалій.

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Як би це дивно не звучало, але багато хто повірив в те, що чоловік на фото дійсно Андрій Гамалій. Уявіть собі, що відчували його рідні, друзі, знайомі коли читали численні образи та прокльони на його адресу. Поряд із цим сама інформація, про його нібито "нелюдський вчинок" вже встигла поширитися далеко за межі Кам'янця-Подільського.

Як маніпулюють громадською думкою кам'янчан ми Вам розповімо прямо зараз.

ПРО ОСОБИСТІТЬ

Одразу відповідь на головне питання – на фото не Андрій Гамалій.

У понеділок, 6 липня, в Facebook групі "МАМИ Кам'янця-Подільського" користувач Іванна Пирог опублікувала допис, в якому йшла мова про інцидент, що стався ввечері на стихійному євроринку міста, на вул. Князів Коріатовичів. Також до допису вона прикріпила декілька фотографій з місця події.

"На той момент, коли стався інцидент, описаний в соцмережах, я знаходився в іншому місці, й можу легко це довести. Те, що про мене написали неправдиву інформацію, пов'язую з  майбутніми виборами", - зазначив в коментарі для нашої газети Андрій Гамалій.

Андрій Гамалій депутат Кам'янець-Подільської міської ради. Людина з  досвідом в місцевій політиці, адже це вже не перша його каденція. Поряд із цим, він є головою бюджетно-планової комісії та президентом депутатського клубу. Сьогодні Андрій Гамалій також очолює логістичне підприємство "Барс", яке співпрацює з "Претль Кабель Україна". Завдяки роботі його компанії десятки кам'янчан мають постійну роботу, а до міського бюджету вчасно надходять сплачені його фірмою податки. 

Гамалій Андрій Вячеславович » Офіційний сайт Кам'янець-Подільської ...

Андрій Гамалій

Хто не знає особисто Андрія Гамалія могли повірити в неправду, яку розповсюдили про нього в соціальних мережах міста. Парадоксально, але  скромність депутата зіграла на руку в цій ситуації  маніпуляторам. Андрій Гамалій за всі роки своєї політичної діяльності не прагнув бути публічним. Чому, він пояснює так:

"Для мене найголовніше робота, депутатська діяльність", - а все інше, в тому числі популярність чи впізнаваність для мене другорядні речі. Як мене навчали мої батьки, особисто я роблю висновки про людину лише за її справами".

Які заходи вжив Андрій Гамалій щоб "віддячити" тим хто його оббрехав ми розповімо  пізніше.

ЩО БУЛО НАСПРАВДІ, АБО ЯК ПРАЦЮЄ ФАБРИКА ТРОЛІВ

У травні 2018 року "Вечірній Кам'янець" опублікував велику статтю про діяльність Кам'янець-Подільської фабрики тролів. В ній ми показали яким чином працює  система з поширення дезінформації в нашому місті, та як інтернет-тролі маніпулюють  думкою кам'янчан.

Нагадаємо лише, що:

"Інтернет-троль"це людина, яка розміщує брутальні або провокаційні повідомлення в Інтернеті, в соціальних мережах. Найхарактернішою рисою тролінгу є те, що його постійна кінцева мета — привернути увагу до власної персони, спровокувати конфлікти серед читачів й повернути громадську думку в потрібне русло.

Здебільшого інтернет-тролі працюють в соцмережах використовуючи фейкові сторінки (несправжні імена та прізвища, фото інших людей).

Саме з фейкових сторінок в коментарях під публікацією про події на стихійному ринку було здійснено наклеп на Гамалія.

Наклеп - неправда, поширювана з метою знеславити, зганьбити, заплямувати кого-, що-небудь; поширення неправдивих відомостей.

ЕТАП №1: ПОШИРЕННЯ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ

Звернемося до хронології.

Користувач Іванна Пирог публікує допис о 17:10

О 18:44 в цій же групі користувач "Денис Радковський" вперше відзначає, що на фото депутат міської ради А.Гамалій

Хто такий Денис Радковський?

Зважаючи на те, що це ім'я та прізвище буде з'являтися ще не раз наводимо коротку інформацію про цього т. зв. "викривача".

  • Ім'я та прізвище Денис Радковський – вигадане;
  • Профіль створений 10 червня 2020 року;
  • Фото профілю несправжнє викрадене з сайту "School Style";
  • За всіма ознаками це інтернет-троль, який працює з фейкової сторінки.

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Поряд із цим на сторінці "Kamianetc..." допис про подію на стихійному ринку з'являється в 17:28

О 19:17 з цієї ж фейкової сторінки "Денис Радковський", з'являється перший коментар про те, що на фото депутат А.Гамалій.

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

ЕТАП № 2: ПЕРЕТВОРЕННЯ БРЕХНІ В РЕАЛЬНИЙ ФАКТ

Після того, як була запущена дезінформація в коментарях, з одного і того ж фейкового акаунту "Денис  Радковський" організатори провокації перейшли до другого етапу.

О 19:53 з'являється стаття в інтернет-ресурсі  "PressЦентр". В якій вже ніхто не ставить під сумнів, що на фото  А.Гамалій. а те що він ще й депутат взагалі не залишає сумнівів, що саме він і перекинув ящики з малиною продавцю.

Цитата:

"У коментарях кам’янчани (а як виявилося, одна єдина фейкова сторінка "Денис Радковський") упізнали чоловіка в шортах. Ним виявився депутат Кам’янець-Подільської міської ради Андрій Гамалій (фракція "Рідне місто").

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Для підкріпленні цих слів, автор публікації здійснює маніпуляцію. Зважаючи на те, що сам інцидент (тобто вчинок чоловіка на фото, який образив продавця) викликає в більшості негативні емоції автор матеріалу вказує осіб на яких вони повинні бути спрямовані, а саме:

  • Андрій Гамалій, як кривдник;
  • Його захисники, серед яких вказується Тетяна Остафійчук (співробітниця БФ «Ми – кам’янчани», очолюваного екс-нардепом Володимиром Мельниченком).
  • Володимир Мельниченко, як голова фонду, де працює захисниця кривдника.

Цитата

"Дехто з кам’янчан став на захист депутата.

Ніхто не знає ситуації толком і не вправі когось обзивати! Є такі люди, яких 10 разів просиш, так ще й на три букви будеш посланий. А поліцію, без толку викликати, тим взагалі плювати на все, - прокоментувала Тетяна Остафійчук, співробітниця БФ «Ми – кам’янчани», очолюваного екс-нардепом Володимиром Мельниченком".

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

ВАЖЛИВО

Тепер декілька слів про ресурс "PressЦентр", який здійснив перетворення брехні в дійсний факт.

Інтернет-видання позиціонує себе як "Західно-Український інформаційний портал" творець цього ресурсу мешкає в селі Смотрич. Створений у 2014 році.

З початку цього року цей ресурс активно висвітлює інформацію про т.зв. діяльність Кам'янець-Подільського осередку ВО "Свобода". Що дає так звану (фору) для майбутньої писанини з під клавіатури утримувачів цього ресурсу.

До прикладу, починаючи з січня 2020 року, за запитом "Посітко", представник місцевої ВО "Свободи", знайдено 15 записів. Здебільшого в цих матеріалах засуджуються дії представників нинішньої міської влади Кам'янця-Подільського та голови фонду "Ми-Кам'янчани". А сам Посітко та "свободівці" представляються єдиними захисниками інтересів громади.

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Зважаючи на це ресурс "PressЦeнтр" є необ'єктивним, простими словами, звичайними жовтими дописувачами які хочуть щоб їх називали виданням., якщо не всієї ВО "Свободи", то Кам'янець-Подільського осередку безсумнівно. Також важливо, що в соціальних мережах міста активно здійснює репости з цього ресурсу помічник депутата Посітка, працівник ПАТ "Гіпсовик" – Микола Сливка.

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

ЕТАП № 3: ЗАКРІПЛЕННЯ БРЕХНІ В СВІДОМОСТІ СУСПІЛЬСТВА

Після публікації о 19:53 на ресурсі "PressЦентр" готової статті, вона поширюється в інші місцеві групи, з великою кількістю підписників, з метою спрямування агресії та підриву довіри до осіб, які перелічені в ній.

До прикладу в групу "Кам'янець-Подільський онлайн" о 20:27 поширення матеріалу здійснює користувач "Мирослава Калинчук"

Хто така "Мирослава Калинчук" 

  • Ім'я та прізвище "Мирослава Калинчук" – вигадане.
  • Профіль створений 31 травня 2020 року
  • Фото профілю несправжнє викрадене з сайту: Work ua,  на яке додано квіти.
  • За всіма ознаками це інтернет-троль, який працює з фейкової сторінки.

ВАЖЛИВО

Після створення фейкової сторінки "Мирослава Калинчук" одразу на наступний день, 1 червня, з неї було здійснено поширення брехливої інформації стосовно депутата Степана Гуроми. Фактично цей профіль, як і профіль "Денис Радковський" були створені в політичних цілях, з метою поширення дезінформації стосовно окремих політиків нашого міста.

Поряд із цим зі сторінки "Мирослава Калинчук" час від часу відбувається поширення публікацій Ігоря Марчука, Миколи Сливки і т.п.  

https://www.facebook.com/groups/122167057795656/permalink/3412923268720002/  

ХТО СТОЇТЬ ЗА ЦИМ?

Зрозуміло, що за фейковими сторінками стоїть людина, яка й здійснює поширення брехливої інформації в соціальних мережах Кам'янця-Подільського. Давайте поміркуємо логічно:

  1. Якщо ресурс "PressЦентр" є рупором місцевого осередку ВО "Свобода" логічно, що інформація, яка там публікується сформована особами, які безпосередньо перебувають в цій політичній силі.
  2. Чи не єдиним поширювачем матеріалів видання "PressЦентр " в соціальних мережах нашого міста є помічник Посітко, Микола Сливка.

А тепер "сливочка на торті"

Помічник Посітко, Микола Сливка здійснив поширення статті з ресурсу "PressЦентр" в "свободівській" групі "Вільне місто Кам'янець-Подільський", о 20:26. Нагадуємо, що  через хвилину ця ж публікація була опублікована в групі Кам'янець-Подільський онлайн з фейкової сторінки "Мирослава Калинчук" – о 20:27. А вже в 20:36 з'являється перший коментар – від кого він як ви думаєте? З тієї самої, фейкової сторінки "Денис Радковський".

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

З ВЛАСНОГО ДОСВІДУ

В нашого видання є декілька сторінок в мережі Facebook. Під час публікації новини, ми поширюємо її одночасно на всіх наших профілях та групах, тобто час публікації буде один і той самий, або ж з різницею в декілька хвилин.

Таким чином, є всі об'єктивні причини вважати, що за створенням та поширенням брехливої інформації стосовно депутата А. Гамалія, стоїть помічник керівника місцевого осередку ВО "Свобода" Посітко – Микола Сливка, який і здійснював адміністрування фейковими акаунтами "Денис Радковський" та "Мирослава Калинчук". Також важливо відзначити, що різниця в датах створення цих профілів – 10 днів, що може свідчити про активне створення ботоферм місцевого осередку ВО "Свобода".

ЧИ БУДЕ ПОКАРАННЯ?

Депутат Андрій Гамалій подав заяву до поліції стосовно поширення про нього неправдивої інформації на ресурсі "Press-Centr". Наразі справою займаються правоохоронці. Можливо й наші матеріали допоможуть їм визначити, хто стоїть за цією провокацією.

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Поряд із цим, матеріал із жовтого ресурсу був видалений, однак жодних вибачення Андрій Гамалій не отримав, а тому буде позиватися до суду й вимагатиме матеріальної компенсації за завдану моральну шкоду.

"Вже зареєстровано мою заяву до поліції, працюють слідчі. Статтю з сайту вже видалили, але вибачень я так і не отримав. Тому прийняв рішення передати всі наявні матеріали адвокатам для оформлення позовної заяви до суду. Я впевнений, що люди, які стоять за поширенням брехні та наклепу, повинні понести відповідальність, в тому числі й матеріальну. Звичайно сума буде символічна, але достатня для того, щоб в одній із палат Хмельницької обласної психіатричної лікарні в с. Скаржинці було зроблено ремонт, куди згодом потраплять брехуни", - відзначає А.Гамалій.  

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Продовжуємо знайомство з жовтими виданнями  нашого міста

Однак навіть, якщо буде доведено в суді вину власників "просвободівського" жовтого ресурсу "Press-Centr", реального покарання на жаль не зможуть отримати ні "Мирослава Калинчук", ні "Денис Радковський". А наших доводів, про те, що за цими сторінками стоїть помічник Посітка Микола Сливка ймовірно для реального судового рішення буде недостатньо.

ВИСНОВКИ

Сьогодні ми Вам продемонстрували, за якою схемою відбувається поширення неправдивої інформації представниками місцевого осередку ВО "Свобода", який очолює Посітко.

Прикриваючись гаслами націоналізму, героями війни, паразитуючи на темі любові до України вони продовжують здійснювати брудну діяльність. І, як показують останні події, активно готуються до місцевих виборів. Розуміючи те, що до наступного скликання, вони можуть і не потрапити, оскільки нічого не зробили для своїх виборців, вони вирішили піти шляхом оббріхування своїх політичних конкурентів.

2ogoloshenya