Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Кладовище це місце, в першу чергу, шани до тих хто там похований

"Кладовище – це місце, де знаходять останній притулок . Це свого роду обличчя громади. Тому, без сумніву, вони потребують постійного та належного догляду".Ці слова з року в рік переписуються в бюджетних програмах з утримання кладовищ міста, які приймаються Кам'янець-Подільською міською радою. Однак нещодавній візит наших кореспондентів до місць похованнь навіює сумніви про "постійний та належний догляд". Це в свою чергу спонукало нас з'ясувати в якому стані сьогодні знаходяться кладовища міста, та стільки коштів виділяється міською владою для їх утримання.

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Відповідно до офіційної інформації, яку щорічно надає Кам'янець-Подільська міська рада станом на сьогодні на території міста знаходяться 1 діюче та 4 закритих кладовища:

  • діюче - за адресою вулиця Нігинське шосе, 2 (загальною площею 57,0 га, на сьогодні розширюється;
  • Руське - за адресою пр. Грушевського, 74 (загальною площею 8,8 га, закрито в 1976 році);
  • Єврейське - за адресою вулиця Миколи Гордійчука, 33 (загальною площею 7,5 га, закрито в 1976 році;
  • Єврейське кладовище на території с. Підзамче – 0,4га.,
  • Польсько-фільварецьке - за адресою вулиця Патріарха Мстислава - 30 років Перемоги (загальною площею 10,7 га, закрито в 1976 році).

Поряд із цим на території кладовищ також знаходяться 8 братських могил та меморіальних комплексів :

  • братська могила радянських воїнів (Польсько-фільварецьке кладовище);
  • меморіальний комплекс "Братська могила радянських воїнів" (Польсько-фільварецьке кладовище);
  • могила сержанта Тароєва О.Д. (Польсько-фільварецьке кладовище);
  • меморіальний комплекс "Жертвам репресій" (Польсько-фільварецьке кладовище);
  • могила Героя Радянського Союзу Дейнеженка М.Н. (діюче кладовище);
  • могила Героя Радянського Союзу Дудіна О.П. (діюче кладовище);
  • братська могила радянських воїнів (вул. Патріарха Мстислава,7);
  • братські могили радянських військовополонених (вул. Патріарха Мстислава,7).

Загальна площа міських кладовищ складає 84 га.

ФІНАНСУВАННЯ

  • у 2018 році Кам'янець-Подільська міська рада спрямувала на утримання міських кладовищ - 1 млн 480 тис. грн, (було заплановано 1 млн 931 тис).
  • у 2019 році – 1 млн 684 (було заплановано 2 млн 121 тис).
  • на 2020 рік заплановано 2 млн 553 тис грн.

Однак, зі збільшенням бюджету для утримання міських кладовищ протягом трьох років фактично обслуговується лише близько 7 га (при загальні площі кладовищ міста 84 га).

  • 2018 та 2019 рр. – 7,02 га;
  • 2020 р. - 70,08 га;

У зв'язку із цим виникає логічне запитанням, чому з року в рік відбувається зростання видатків на утримання кладовищ при незмінності площі, яка обслуговується. Під час аналізу документації з'ясовується, що щороку зростає вартість благоустрою для 1 га території кладовищ:

  • у 2018 році – 286 тис. грн.;
  • у 2019 302 тис. грн.;
  • у 2020 р. – 360 тис. грн;

Зростання вартості пов'язується зі збільшенням мінімальної заробітної плати, підвищенням ціни на паливо, електроенергію, інвентар і т.п.

РЕЗУЛЬТАТИ

Під час аналізу програм та звітів про їх виконання можна зробити наступні висновки: 

  1. Основну увагу та ресурси використовуються для благоустрою кладовища, де проводять поховання;
  2. На кладовищах вже закритих, в зв'язку з закінченням місць для поховання, здійснюється благоустрій (викошують траву) лише на центральних алеях та виконують прибирання територій навколо самих цвинтарів (здебільшого з фасадної частини);Центральна алея впорядкована / Руське кладовище

    Центральна алея впорядкована / Руське кладовище

  3. З доступних у вільному доступі документів неможливо простежити, які саме обсяги робіт та на якій безпосередньо території кладовищ (сектор) вони були проведені. До прикладу у звіті за 2018 році вказується:

"Алеї, доріжки та прилегла до кладовищ території систематично підмітались, очищались від снігу, зелені зони викошувались, вирубались порослі, завозилась вода для наповнення ємностей та поливу території в спекотну погоду".

  1. Також немає жодних відомостей скільки коштів з загальної кількості було витрачено на виплату заробітної плати працівникам відповідно до зробленої ними роботи. Як приклад тому ж таки  звіті за 2018 році  вказується:

"При нормативній кількості 14 прибиральників, на виконання річного об’єму робіт відповідно до Програми, через обмежене фінансування працювало лише 11 прибиральників, що суттєво збільшило робоче навантаження на працівників  кладовищ".

Однак не вказано скільки коштів отримали завідувач кладовища, сторожі, водій.

ОГЛЯД НА МІСЦІ

Напередодні написання статті ми відвідали Руське кладовище за адресою пр. Грушевського, 74, яке було зачинене в 1976 році.  Одразу кидається в очі проведений благоустрій центральних алей. Однак, якщо змінити напрямок руху в інші частини кладовища можна побачити наступне:

1. Велика кількість дерев, які перебувають в аварійному стані та потребують видалення;Аварійні дерева / Руське кладовищеАварійні дерева / Руське кладовище

Аварійні дерева / Руське кладовище

2. До значної частин поховань просто неможливо пройти у зв'язку з густою рослинністю, яку ніхто не знищує, а вона в свою чергу руйнує поховання; 
Напрямок до могили Сіцінського Ю.Й. / Руське Кладовище

Напрямок до могили Сіцінського Ю.Й. / Руське Кладовище

На території Руського кладовища похований відомий Подільський історик, археолог і культурно-громадський діяч Сіцінський Юхим Йосипович. Однак, щоб потрапити до його поховання потрібно подолати велику кількість хащів. Також, інформацію про його поховання саме на території Руського кладовища, ми можемо побачити лише безпосередньо перед стежкою, яка веде до могили.

Напрямок до могили Сіцінського Ю.Й. / Руське Кладовище

Напрямок до могили Сіцінського Ю.Й. / Руське КладовищеНапрямок до могили Сіцінського Ю.Й. / Руське Кладовище

Могила Сіцінського Ю.Й. / Руське Кладовище

Дерева руйнують поховання / Руське кладовищеДерева руйнують поховання / Руське кладовищеДерева руйнують поховання / Руське кладовище

Дерева руйнують поховання / Руське кладовище

Також на території Руського кладовища розташовуються меморіал "Жертвам репресій", однак жодної додаткової інформації немає.

Меморіал "Жертвам репресій" / Руське кладовищеМеморіал "Жертвам репресій" / Руське кладовище

Меморіал "Жертвам репресій" / Руське кладовище

3. Зі східної сторони зруйновано паркан, через який можливо на територію кладовища проникають вандали та мисливці за металобрухтом, які руйнують загородження навколо могил та металеві хрести.

 Зруйнований паркан / Руське кладовищеЗруйнований паркан / Руське кладовищеЗруйнований паркан / Руське кладовище

Зруйнований паркан / Руське кладовище

Вандали металеву викрали калітку / Руське кладовище

Вандали викрали металеву калітку / Руське кладовище

 4. Відсутня карта поховань.

Руське кладовище

Руське кладовищеРуське кладовище

Руське кладовище

Подібна ситуація на Польсько-фільварецькому кладовищі  за адресою вулиця Патріарха Мстислава - 30 років Перемоги, яке також було зачинене у 1976 році. Окрім до вже перелічених проблем слід додати відсутність огорожі. Незрозуміло, де безпосередньо починається кладовище.

Польсько-фільварецьке кладовище

 Польсько-фільварецьке кладовище

Одинока могила / Польсько-фільварецьке кладовищеОдинока могила / Польсько-фільварецьке кладовище

Одинока могила / Польсько-фільварецьке кладовище

Аварійні дерева / Польсько-фільварецьке кладовище

Аварійні дерева / Польсько-фільварецьке кладовище

Аварійні дерева / Польсько-фільварецьке кладовище

Тут побували вандали / Польсько-фільварецьке кладовище

Тут побували вандали / Польсько-фільварецьке кладовище

Тут побували вандали / Польсько-фільварецьке кладовище

Польсько-фільварецьке кладовище

Польсько-фільварецьке кладовище

Польсько-фільварецьке кладовище

ПІДСУМКИ

На сьогодні благоустрій міських кладовищ є недостатнім. Особливо це стосується не діючих. А відсутність чіткої інформації, щодо обсягів виконаних робіт, їх вартості  та місця проведення не дає можливості з впевненістю говорити про раціональне використання виділених на благоустрій  коштів.  На даний час вкрай необхідно усунути наявні недоліки та розробити план/концепцію поступового приведення всіх кладовищ міста до нормального вигляду,  з перспективою перетворення їх на меморіальні парки.

До прикладу в м. Хмельницький цього року розпочалося перетворення старого кладовища на вулиці Кам’янецькій в історико-меморіальний комплекс. Пам’яткоохоронці, історики та працівники місцевого комунального підприємства наразі здійснюють інвентаризацію усіх могил, у тому числі й за допомогою геосканування, встановлюються інформаційній табло та проводиться благоустрій території.

Як відзначають фахівці на території кладовища в Хмельницькому є ділянки, які нагадують галявини, однак на їх думку на них теж розміщенні поховання, які планують також привести в належний стан.

Поряд із цим, науковці працюватимуть над створенням історії кладовища, окремих його поховань та путівника. Детальніше про те, як в Хмельницькому відновлюють кладовище можна ознайомитися в матеріалі наших колег.

А загалом перетворення кладовищ на історико-меморіальні комплекси вже давно випробувана європейська традиція.

До прикладу кладовище "Пер-Лашез" у Парижі є найбільшою зеленою зоною французької столиці й є одним один з найбільших музеїв надгробної скульптури просто неба площею 48 га.

Кладовище "Пер-Лашез" у Парижі

кладовище "Пер-Лашез" у Парижі

Кладовище "Пер-Лашез" у Парижі

Є й подібні аналоги в Україні. Зокрема Личаківський цвинтар у місті Львів, який має статус Державного історико-культурного музею-заповідника.

Зважаючи на величну історію Кам'янця-Подільського навіть й не віриться, що й до сьогодні в нашому місті питання про створення місцевих меморіальних парків жодного разу не обговорювалося.

Однак час робить своє, й якщо вчасно не відреагувати та не змінити свого ставлення до цієї проблеми вже через декілька років бездіяльності кладовища нашого міста можуть перетворитися на безіменні могили.

Як відомо, в Кам'янці-Подільському декілька років тому стався прикрий випадок. Невідомі використали могильні плити зі старого єврейського кладовища та вимостили ними дорогу. Тоді це викликало чимале обурення серед громади міста.

Єврейські могильні плити на дорозі

А як ми знаємо, "кладовище – це місце, де знаходять останній притулок померлі. Це свого роду обличчя громади". Нам ще далеко до поваги, як такої, до живих громадян нашої великої держави, тому ми розуміємо, що виховувати повагу до померлих справа не одного десятиліття, але ми поступово будем намагатися це робити.  Одиниці, наших громадян зберігають фото померлих предків хоча в культурних традиціях минулих десятиліть мало  в якому домі не було фотографій на стінах, батьків та родичів до третього коліна як мінімум. Щоб ми знали хто ми! Звідки твій рід!

P/S

Під час опрацювання звіту КП "Спецкомунтранс" про фінансово-господарську діяльність за 2019 рік з'ясувалося, що підприємство отримало ДОХІД від реалізації ритуальних товарів в розмірі 735 тис грн. Водночас в списку ВИТРАТИ на придбання ритуальних товарів підприємство витратило таку ж суму – 735 тис грн.

2ogoloshenya