Кам'янець-Подільський район планують об'єднати з Чемеровецьким

Мінрегіон направив на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування проекти майбутніх районів в Україні.

Про це інформує НГП.

"Мінрегіон спрямував на погодження проект постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Звісно, що цей проект не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані. Ключове – майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоб в них організувати ефективну систему державного управління, зокрема – формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади", – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Згідно з цими даними, Хмельницька область матиме 5 районів замість 20-ти: Дунаєвецький (до якого ввійдуть теперішні Дунаєвецький, Новоушицький, Ярмолинецький і Городоцький райони), Кам’янець-Подільський (Кам’янець-Подільський і Чемеровецький), Старокостянтинівський (Старокостянтинівський, Старосинявський, Красилівський, Теофіпольський і Білогірський), Хмельницький (Хмельницький, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський і Волочиський) і Шепетівський (Шепетівський, Полонський, Ізяславський, Славутський, місто Нетішин).

Кам'янець-Подільський район планують об'єднати з Чемеровецьким

У міністерстві пояснили, що одна із причин укрупнення територій –  величезні диспропорції параметрів існуючих районів, які не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади. Для порівняння, найменший район в Україні за кількістю населення – Поліський, Київської області, в якому проживає 5622 населення (станом на 01.01.2019) , найбільший – Харківський з населенням 182100 (станом на 1.02.2016).

Всього в Україні 490 районів. З провадженням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких в рамках децентралізації владних повноважень перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад.

Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менше половині їх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.

2ogoloshenya