На Хмельниччині з державної в комунальну власність хочуть забрати 24 заклади профтехосвіти

24 заклади професійно-технічної освіти області подали документи до Міністерства освіти і науки України про передачу майна з державної власності в комунальну Хмельницької обласної ради як представника інтересів місцевих громад області.

Про це розповів директор Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації Олег Фасоля, йдеться у сюжеті Суспільного.

За його словами, рішенням уряду вже передають в обласну комунальну власність Вищі професійно-технічні заклади №19 і №38 селища міського типу Гриців, Красилівський, Славутський та Шепетівський професійні ліцеї.

Зараз, додає, керування закладами відбувається за таким механізмом – міська влада призначає керівників закладів та відповідає за господарські процеси, Департамент освіти і науки області відповідає за освітні процеси.

Якщо заклади будуть у комунальній власності, тоді власники, а саме обласна рада, буде мати стимул і буде зацікавлена в тому, щоб вкладати кошти в матеріально-технічну базу закладів, розвивати їх і сприяти їх функціонуванню, вважає Олег Фасоля.

За словами заступника міського голови Михайла Кривака, професійно-технічні заклади міста вже чотири роки повністю фінансуються за гроші з міського бюджету. Зокрема, у 2021 році на це взято 100 мільйонів гривень.

Голова громадської організації «Батьківська ініціатива міста Хмельницького» Ольга Яневич-Федишина вважає, основною проблемою при передачі закладів з державної власності в комунальну є загроза створення корупційних схем на місцях.

“Головне, щоб громадськість розуміла, що разом з профтехучилищами до територіальної громади міста Хмельницького перейдуть і майнові комплекси. Це – земля, гуртожитки. Головне – щоб тут не було корупційних схем. Наприклад, на території стадіону побудувати багатоповерхівку. Має бути прицілений контроль над цими діями”, - каже Ольга Яневич-Федишина.

Директор Хмельницького Вищого професійного училища №11 Василь Селізар говорить, документи на передачу подали ще два роки тому.

“На даний час наш навчальний заклад фінансується з двох джерел. Перше джерело – це міська казна. Міська влада повністю фінансує заробітну плату, наші комунальні витрати, а також стипендію наших учнів. Також є професії загальнодержавного значення, це професія токаря, яка фінансується повністю з державного бюджету”, - пояснює директор.

Василь Селізар вважає перехід в комунальну власність позитивною зміною для навчального закладу.

“Буде більше приділятися уваги, для того, щоб підтримати матеріально-технічну базу. Тому що на сьогодні різні власності, практично державна власність і міська власність, тому приймати рішення про фінансування і капітальні ремонти – це надзвичайно складно”, - каже Василь Селізар.

2ogoloshenya