Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Психологічні тести та стрибки з "вертушки": як у Хмельницькому відбирають на службу спецпризначенців

Двоє із десяти бажаючих служити у восьмому полку спеціального призначення сил спеціальних операцій пройшли відбір, який складався з чотирьох етапів, та будуть тепер служити у військах спеціального призначення за контрактом.

Про це розповів офіцер групи зв’язків з громадськістю Олег Фугело в сюжеті Суспільного.

За його словами, цьогоріч змінилися умови відбору до частини спецпризначенців, що розташована у Хмельницькому – вони стали ще жорсткішими.

Відбір військовослужбовців до сил спеціальних операцій частини А1788 складається з чотирьох етапів. Перший з яких - перевірка документів, що засвідчують особу.

З бойовою підготовкою шанси зростають

Олександр уже проходив службу у військовій частині з 2005 по 2009 рік. Чоловік пояснює, чому вирішив повернутися до війська.

"Мені подобається такий вид діяльності, тому й хочу спробувати повернутися. Я звільнився для того, щоб перейти в інший підрозділ, але потім затримався на «гражданці». Тепер ось вирішив спробувати, чи зможу я пройти усі випробування, чи не зможу", - каже Олександр.

Другий етап – первинний медичний огляд. Медична сестра військової частини Тетяна розповідає, що перевіряють.

"Перше, що ми робимо при медичному огляді - це вимірювання температури тіла та артеріального тиску. Потім дивимося, чи немає плоскостопості. У кандидата обов’язково має бути цивільна медична книжка, де зроблені записи, чим хворів кандидат, чи може мав якісь хронічні захворювання", - розповідає медпрацівниця.

Психічна стійкість та фізична витривалість

На третьому етапі майбутні контрактники проходять психологічний відбір.

"Проходять тести на нервову та психічну стійкість. Питань дуже багато, адже відбір серйозний - на розумові здібності, на увагу. Тестування проводиться у двох програмах. В кожній із них є певна кількість тестів: одна 8 тестів, інша – 5. Плюс ще відповіді вони пишуть на листочку. В загальному на тестування йде близько трьох годин", - розповідає психологиня військової частини А1788 Наталія.

Вона додає: після тестування кандидати йдуть здавати фізичні нормативи, це і буде 4-й етап відбору. За цей час вона перевіряє тести та пише заключення, чи готова людина психологічно до служби у війську.

Інструктор з фізичної підготовки Володимир розповідає, які нормативи здають майбутні військові: "Кандидати здають нормативи з фізичної підготовки такі як: біг на сто метрів, підтягування, біг на 3-2 км та тест Купера. Потім ще проводять стрес-тест спуск з "вертушки".

Бажаючих служити щороку більшає

За словами офіцер групи зв’язків з громадськістю військової частини А 1788 Олега Фугело, кількість осіб, які бажають потрапити у лави Збройних Сил України, щороку збільшується.

Жорсткий відбір проходять не усі кандидати, які хочуть служити у полку спецпризначення, а лише 30-40 відсотків. Фото: Суспільне. Поділля.

фото: Суспільне

"У порівнянні з минулим, 2020 роком, коли кожного тижня приходило 5-7 чоловік до відбору, то цього року щотижня приходить 10-15 людей, які хочуть випробувати свої сили та потрапити в наші лави", - каже Олег Фугело.

Утім, з його слів, відбір проходять не усі. Тим паче, що цьогоріч умови відбору змінилися.

"Наразі бажано, щоб особи, які виявили бажання попасти у наші лави, мали бойовий досвід. Тому ті особи, які проходили військову службу та мають бойовий досвід, мають більше шансів до нас потрапити. У них і підготовка краща, і психологічний відбір вони проходять краще", - коментує Олег Фугело.

Щороку бажаючих служити у восьмому полку спецпризначення, каже офіцер групи зв’язків з громадськістю військової частини, близько п’ятисот чоловік. З них лише 30-40 відсотків проходять відбір.

 

 

2ogoloshenya