КСУ відкрив провадження у справі про «штраф Зеленського»

Конституційний суд відкрив конституційне провадження у справі про можливе притягнення до адміністративної відповідальності президента України Володимира Зеленського за порушення карантину під час відвідування кафе.

Про це з посиланням на відповідь КСУ повідомляє «Радіо Свобода» в середу, 11 листопада.

За інформацією з відповіді КСУ, провадження відкрито у відповідь на запит Верховного суду, проте дата його розгляду ще не визначена.

«Постановою Третьою колегії суддів Першого сенату Конституційного Суду України від 22 жовтня 2020 №231-3 (І)/2020 відкрито конституційне провадження у цій справі», - йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, 3 червня під час робочої поїздки до Хмельницького президент Володимир Зеленський відвідав кафе. Разом з іншими учасниками делегації та міським головою Хмельницького та головою ОДА вони пили каву всередині приміщення, тим самим порушуючи карантинні обмеження.

Таке порушення карантину передбачає від 17 до 34 тисяч гривень штрафу.

Хмельницький міський районний суд, який розглядав цю справу, зобов'язав сплатити штраф всіх учасників делегації (главу ОПУ Андрія Єрмака, на той момент його першого заступника Сергія Трофімова, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, главу Хмельницької ОДА, мера міста і господаря закладу ).

У той же час щодо Зеленського Хмельницький суд призупинив провадження і звернувся до Верховного суду з проханням роз'яснити: чи може бути глава держави притягнутий до адміністративної відповідальності, будучи недоторканним згідно з Конституцією.

При цьому сам Зеленський повідомив, що готовий заплатити штраф за порушення карантину в кафе.

2ogoloshenya