Прокуратура Хмельниччини повернула 375 тисяч гривень переплачених за медзасоби під час СOVID-19

За реагування прокуратури Хмельницької області усунуто порушення під час закупівлі засобів медичного призначення для запобігання виникненню пандемії (COVID-19)

 З метою зниження ціни на необхідні товари лікарського призначення для запобігання виникненню пандемії (COVID-19), постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 224 затверджено перелік товарів, ввезення яких на митну територію України звільняються від сплати мита та від оподаткування податком на додану вартість.

Водночас, в ході проведеного вивчення, органами прокуратури встановлено на території області факти безпідставного включення до договорів про закупівлю засобів медичного призначення, необхідних для запобігання виникненню пандемії (COVID-19), сум ПДВ.

Як повідомили у прокуратурі, це зумовлює безпідставне завищення ціни, призводить до зайвих витрат замовників та необґрунтованих прибутків постачальників, що у свою чергу, завдає шкоди економічним інтересам держави у вигляді незаконних витрат бюджетних коштів.

Відтак, прокуратурою області ініційовано проведення відповідного корегування та повернення зайво сплачених коштів бюджетним установам.

За результатами розгляду листів прокуратури на рахунки замовників – закладів охорони здоров’я повернуто кошти на загальну суму 375 тис грн.

2ogoloshenya