Мешканці Хмельниччини витрачають вдвічі більше грошей на алкоголь та цигарки ніж на освіту, відпочинок та культуру

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке проводять органи державної статистики впродовж багатьох років, шкідливу звичку тютюнопаління має майже кожен шостий мешканець нашої області у віці старше 12 років.

Про це інформує ГУ Державної статисти області. 

Серед них більше третини мають "стаж" паління понад 20 років, 27% – курять від 11 до 20 років, майже 39% – від року до 10. Близько 70% курців спалюють за добу по 11 сигарет і більше.

Серед лідерів тютюнопаління в Україні опинилася Дніпропетровська область, де пристрасть до тютюнових виробів має четверта частина мешканців вищевказаного віку. Водночас найбільшими прихильниками здорового способу життя без тютюну можна вважати мешканців Закарпаття та Київщини, де курить 9% населення.

Як же впливають шкідливі звички на фінансове становище родин нашого краю? Скільки ж коштів із бюджету сім’ї зникає в повітрі разом з димом сигарет?

Як показали останні результати обстеження, в нашій області сільська родина на тютюнові вироби в середньому щомісяця витрачала 153 грн, дещо більше міська – 187 грн.

Цікаво, що сума коштів середньостатистичної родини Хмельниччини на тютюн та алкоголь лише на 18 грн менша середньомісячних витрат домогосподарств на охорону здоров’я та вдвічі перевищує середньомісячні витрати на освіту, а також відпочинок і культуру.

Таким чином, як засвідчило відповідне спостереження, на шкоду здоров’ю ми свідомо витрачаємо майже стільки ж коштів, скільки на його підтримку і значно більше, ніж на інтелектуальний і духовний розвиток особистості – чи не парадокс?

2ogoloshenya